Miért öltözzünk kényelmesen a szülés alatt is?

Praktikák a szülőszobára!

Életünk legboldogabb napja, mikor szülővé válunk. Biztosan számtalanszor elképzelted már, hogy milyen lesz a szülés, ki lesz Veled, hogyan zajlik majd a kórházban töltött időszak, ahogyan azt is, hogy milyen lesz a kisbabád. <3

E fontos eseményen jó, ha olyan ruhát viselsz, amiben viszonylag kényelmesen érzed magad. Előfordul, hogy meleged van és izzadsz. Ilyenkor tapad a ruha és ha műszálas az anyag, akkor viszketés, bőrirritáció is felléphet, mely tovább fokozza az amúgy is embert próbáló helyzetet.

Persze akad olyan kismama is, aki fázik. Ebben az esetben nem csak hálóing, köntös kombinációja jön jól, hanem egy jó vastag pamut zokni is. Két pár mindenképpen, hogy le tudd cserélni, ha pl. folt lesz rajta.

Ami gyermekápolói szempontból is nagyon nagyon fontos, az, hogy a kitolási szak végén a mellkasod könnyen szabaddá tehető legyen. Eddigi pályafutásom során rengeteg szülésben vettem aktívan részt, így láttam sokféle öltözködési kombinációt.

Ami nem hasznos:

   • szoptatós melltartó, akár betéttel
   • szoros póló
   • olyan hálóing, ami belebújós
   • szoptatós hálóing, aminek csak a mell részénél található gomb
   • hosszú ujjú textília

Miért?

A melltartó szorít, a benne levő betét feleslegesen fűt, főleg ha nincsen anyatej csepegés és csak „megelőző” szerepe van.

A testre simuló póló pedig nehezen húzható fel. Ha infúzió is folyik, akkor nem biztos, hogy letudják a szakemberek zárni addig, amíg a kezedet kihúzod a hálóingből, pólóból. Ráadásul újra és újra légteleníteni kell ilyenkor a szereléket, ami (szerintem) időpocsékolás. E helyett inkább figyelj befele, segíts a testednek és a babádnak ebben a szép folyamatban! <3

A kettő együtt pedig azért rossz, mert a kitolási szak végén, amikor megszületik a babád, akkor már nem tudunk öltözködni. Ahhoz, hogy szabad legyen, a mellkasod felhúzzuk azt a ruhát, ami rajtad van. Ilyenkor a torkodnál összegyűlik minden, ami rajtad van, így kevésbé látsz és fulladás érzeted is lehet.

Ami hasznos:

  • elöl patentos, átlapolós, cipzáras köntös vagy hálóing

Miért?

Kisbabád születésének pillanatában elindul az aranyóra, mely az első életórákat foglalja magába. Elmondhatatlanul fontos, hogy ezt az időszakot szoros bőr- bőr kontaktusban töltse anya és gyermeke. A baba életfunkcióit inkubátorként a szülői test stabilizálja! Az eredmény: nyugodt, elégedett baba és gyermek. Ennek az időszaknak áldásos hatását pedig egy életre magatokba zárjátok.

Ha a ruhadarab akadályozza a kisbabát a szabad mozgásban, akkor nem tudja zavartalanul megtenni spontán, kinti élete első, és legfontosabb útját, mely az anyai testen történik és egy szuper helyre vezet, ami az anyai mell(ek) és amiből élete első védőoltását, a kolosztrumot magévá teheti.

Boldog vagyok, hogy megismertem a Babymeets csapatát és a hasznos kollekciót. Szeretettel ajánlom!

Készítette: Varga-Szabó Barbara

Dana ® Stúdió és Szülőklub, Stúdióvezető

Csecsemő- és gyermekápoló | Gyermekágyas segítő.

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap