Különleges szüléstörténet – a másik oldalról

Különleges szüléstörténet – a másik oldalról

 

Dr Jónás László szülész nőgyógyász több évtizedes praxisa során számos különleges szüléstörténetnek volt részese.

Mindig érdekelte a szülés, a születés. Gyermekkora óta misztériumot, csodát jelentett számára.  Ősi esztergomi családból származik.  Az orvosi egyetem elvégzése után, bár mind a két budapesti szülészeti klinikára volt állásajánlata, meg sem fordult a fejébe, hogy ne menjen haza Esztergomba.

 

A nevéhez köthető a családközpontú szülészet beindítása szülővárosában és kezdeményezője volt a Magyarországon ma már általánosnak mondható apás szülések bevezetésében. Évekig az UNICEF Bababarát Kórház mozgalomért felelős magyarországi biztosa volt.

Az egyik legemlékezetesebb szüléstörténetét osztotta meg velünk, melyet egyszerűen CSODA-ként szokott emlegetni.

“Régen, még abban az időben történt, mikor nem állt rendelkezésre ultragang vizsgáló a szülészeteken.

Egyik éjjeli ügyeletben besétált egy kismama, azzal, hogy úgy érzi jön a baba.

Sosem vizsgáltuk addig őt. Budapestről érkezett Esztergomba. Kirándultak, volt még két hete a szülés várható idejéig. Elmondta, hogy 4 fia van már és a kisbabája most biztosan lány lesz, ő érzi, annyira szeretnék már a férjével.

Csinos kismama volt, szinte alig látszott rajta, hogy várandós. A vizsgálat során kiderült, hogy azért nem is annyira pici az a pocak. Szép, erős kisbabát sejtetett. Jól haladt a szülés, komplikáció nélkül zajlott.

Egy óra múlva meg is volt a csodaszép újszülött babája. Három kiló negyven deka, hatalmas fekete hajjal,és természetesen … ismét fiú.:)

Azonnal magához ölelte, végtelen szeretettel, Ádámot, merthogy ez lett a neve.” Nem baj kisbabám, nagyon vártalak, majd legközelebb ismét próbálkozunk hugicával. Istenem, ugye megadod nekem?” – sóhajtotta.

Hm. A pocakja gyanúsan nagy maradt, ezért gyorsan megvizsgáltam ismét, és mit érzek? Még egy fejecske igyekszik kíváncsian kikandikálni a világra. Ikrek. Jön a hatodik kisfiú – gondoltam, kissé sajnálva a kedves kismamát, de tudtam ez a kisbaba is végtelen szeretettel lesz fogadva.

Néhány fájdalmas sóhajtás és meg is született. Három kiló, negyven deka, szőke, gyönyörű kisbaba ő is.

Tudjátok mi lett a neve? – ÉVA 🙂

 

Copy link
Powered by Social Snap