Hasfájásra babamasszázs

Hasfájós baba. Minden szülő rémálma.

De szerencsére ma már több lehetséges megoldás létezik a baba fájdalmának enyhítésére. Mi most a babamasszázs jótékony hatásait szeretnénk bemutatni nektek.

Ebben Tóth Annamária – konduktor-óvodapedagógus segít nekünk, aki okleveles babamasszőr és babamasszázs oktató és a Babamasszázs Annamaritól oldal tulajdonosa.

 

Mik azok a tünetek a babánál, amikor a szülő már jogosan gyanakszik, hogy itt bizony kólikáról lehet szó?

Bár senki nem ismeri a csecsemőkori hasfájásnak sem az okát, sem a pontos definícióját, a gyermekorvosok akkor mondanak egy láthatólag egészséges, szépen gyarapodó babát kólikásnak, ha a „hármas szám törvénye” érvényes rá. Ez azt jelenti, hogy a vigasztalhatatlan sírás •a születését követő három hétben kezdődött el, • legalább napi 3 órán át tart, • hetente legalább három nap jelentkezik, • legalább három hétig elhúzódik, és • általában a csecsemő három hónapos koráig véget ér. Fontos kritérium, hogy a baba az orvosi vizsgálat szerint egészséges, és a sírásnak nincs kézzel fogható oka (pl:nincs bekakilva, nem éhes, nincs melege, nem fázik,stb) A kólikás sírás villámcsapásszerűen, hirtelen kezdődik, rohamokban jön: a baba alszik, eszik vagy mosolyog, majd hirtelen jön a hasfájás és kólikás sírás, ez leggyakrabban délután és az esti órákban jelentkezik. A sírás hangja más a szokásoshoz képest: hangosabb, magasabb, szinte sikításszerű, mintha a babának tényleg fájna valami. Sírás közben gyakran vörös a fejük, száj körül sápadtság lehet, hasukat feszítik, testüket hátrafeszítik, lábukat felhúzzák, kezüket, karjukat megfeszítik, ökölbe szorítják, szó szerint vergődnek, nehezen vigasztalhatók. A kólika tipikusan 3-6 hetes kor között kezdődik 3-4 hónapos korra ér véget. A kólika gyakori, a babák 10-40%-át is érintheti, egyformán gyakori a tápszeres, anyatejes, koraszülött, időre született babáknál is.

Mitől alakul ki a kólika?

Pontos oka mai napig ismeretlen, úgy tűnik, több tényező együttesen játszik szerepet kialakulásában: • etetési probléma (túletetés, habzsolás, sok levegő nyelése); • tehéntejfehérje intolerancia, esetleg laktóz intolerancia, • a bélrendszer éretlensége stb. Vannak szerek, melyek segíthetik a kólika enyhítését? Sok gyártó kínálja termékét, a szülők pedig sorra veszik azokat a megoldásban reménykedve. A szimetikonoktól elkezdve a papaverines szirupig széles a skála…Kérdés, hogy mennyi idő, pénz, kemikália, mire ezeket végigpróbáljátok. Az Uptodate.com például nem javasolja a Biogaia használatát, de csak azért, mert még nem készült kellő mennyiségű vizsgálat velük. A Biogaia probiotikum hasmenéses betegségben egyértelműen igazoltan hatásos és ajánlott, és csecsemőkori hasfájásban is kipróbálható (adagja napi 1×5 csepp). Csodát azonban senki ne várjon: ha önmagában ez a probiotikum elfújná a hasfájást teljesen, nem lenne hasfájós csecsemő a világon… Nem hiszek abban, hogy legyintünk, „majd kinövi, majd elmúlik, majd megérik az emésztőrendszere.”..stb…. Amikor ott állsz, amikor már a tehetetlenségtől együtt sírsz a babáddal, mert mindent kipróbáltál és semmi sem segített.

A babamasszázs miben tud segíteni?

A probléma gyógyszermentes kezelését helyezve előtérbe, szerencsére egyre több gyerekorvos, védőnő ajánlja a hasfájós babák szüleinek a babamasszázst, ahelyett hogy egyből a gyógyszerekhez nyúlnának. Gyakorlatilag minden szülő, aki elsajátította a babamasszázst és rendszeresen végzik otthon a mozdulatsorokat 2 hét elteltével jelentős javulásról számolt be.      A baba már a „kezelés” alatt vagy röviddel utána megszabadul a bélgázoktól, ezáltal a fájdalom is csökken vagy megszűnik, így kevesebbet sírnak és pihentetőbben tudnak aludni. Támogatja az emésztőrendszer megfelelő működését és a felgyülemlett feszültség levezetését. Az érintésrelaxáció és „pihenő kezek” technikája segíti a csecsemőnek megtanulnia ellazulni. Fontos, hogy a szülők ne hibáztassák magukat, nem tehetnek róla, hogy kisbabájuk kólikás, de jó hír, hogy tehetnek ellene!

Mit ajánlsz, hogyan masszírozzák a szülők a babát?

Ajánlásom a következő: Két héten keresztül masszírozzák babájukat naponta kétszer. Szokásos masszázs helyett csak a lentebb leírt mozdulatokat alkalmazva. Így elkerülhető, hogy a masszázs egészét összekösse a baba gyakorlatok alatt esetlegesen tapasztalt kellemetlen érzésekkel. Fokozható a hatás, ha a szülők használják a hangjuk, érintésük és ütemes ringatás, gyengéd paskolás varázserejét.

Pár fontos tudnivaló a babamasszázs előtt: Tartsd be az ismétlésszámokat *Amikor a térdét a hasához nyomod, legyen határozott, de nem túl erős (ne akadályozzuk a baba légzését) A kólika okozta fájdalmat az alábbi masszázstechnikákkal enyhíthetjük: Pihenő kezek: felmelegítve a kéz, ráhelyezve a baba adott testrészére engedd elnehezülni, átmelegedni. Lazítsd el tested, légzésed legyen lassú, nyugodt.

Érintésrelaxáció: Érezd ahogy kezed elnehezedve ellazul, gyengéden rázogatva- hengergetve a lábát, miközben mondod „lazíts” nyújtva, kiegyensúlyozva a magánhangzókat 1. Pihenő kezek-Tenyeredet a pocakján tartva próbálj meg ellazulni, még akkor is ha mocorog, sír. 2. Vízkerék I.- Két tenyeredet használva, pocakját a bordaívtől lefelé simítva egyik kézzel a másik után, mint a vízkerék lapátjai. Ismétlés 6x 3. Föl-le- A baba térdeit behajlítva, nyomd fel őket a pocakjához, kb fél percig tartsd itt. 4. Érintésrelaxáció-Gyengéden lazíts a nyomáson, kinyújtva majd végigsimítva a baba lábát. 5. Nap-Hold- Bal kézzel óra járásával megegyezően, körkörösen a köldök körül végezd a mozdulatot, míg a jobb kezeddel egy fél körívet végez ezzel párhuzamosan a bordaívek alatt. 6.  Föl-le mozdulatsor ismételve 7. Érintésrelaxáció ismételve Az egész mozdulatsort (1-7ig) ismételd meg háromszor. Lehetséges, hogy napok szükségesek mire eredmény mutatkozik, lehet az első alkalom után távoznak a bélgázok. A baba emésztőrendszere egyre szabályosabban fog működni és amikor görcsöl a po  cakja egy rövid masszázs segíteni fog.

További hasznos infókat találtok Annamari oldalán: https://babamasszazs-annamaritol.eoldal.hu/

 

 

Copy link
Powered by Social Snap